top of page

Summer Camp 2016

КЗ « Загальноосвітня спеціалізована школа інтернатного типу ІІ-ІІІ ст.

«Січовий колегіум»» ЗОР

Звіт про проведення літнього мовного табору 2016

Місце проведення

м. Одеса, ДОЦ «Чайка»

Дата проведення   

16.06 – 30.06. 2016

Кількість учнів 30

Класи 6,7,8, 9,10

Матеріали

Проект «Life Skills»  розроблені на основі матеріалів видавництва MacMillan Publications

Вчитель Гутарук Н.В.

https://vk.com/club122152453

    Цього року у якості основи для роботи мовного табору було обрано теми, розроблені методистами видачничого центру Макмілан - "Життєві компетентності", які є надзвичайно актуальними для молоді, що веде активне соціальне життя.

  Цільовою групою, для якої були адаптовані ці матеріали, є колегіанти- переможці різноманітних інтелектуальних та спортивних змагань, учасники громадських та благодійних проектів.  Учні  перед початком роботи в процесі опитування озвучили самі проблемні питання, що потребували багато зусиль або ж сторонньої допомоги у вирішенні. 

  Оскільки учасники були різного віку та різного рівня володіння англійською мовою, усі завдання виконувалися в інтерактивних-міні групах.  

   Тож робота велася за наступними напрямками:

1) Non-verbal communication;

2) Powerful presenting;

3) Communicating styles;

4) Assertiveness;

5) Team-work;

6) Leader's styles;

7) Making decisions under pressure;

8) Respect other people's personal space;

9) How to be more creative.

  Cвоєрідним свідченням успішної реалізації даної програми було ініціювання та розробка міжнародного проекту, сумісно із однолітками із різних країн, зокрема Греції (м. Фесалонікі), Словакії (м. Нітра), Болгарії

(м. Пловдив) та України (м.Запоріжжя).

  Співпраця в рамках даного проекту триватиме впродовж десяти місяців, загальна кількість залучених учнів - 56, віком від 13 до 16 років.Мова спілкування - англійська.  Сподіваємось на плідну співпрацю та успішну реалізацію мовленнєвих та соціокультурних компетентностей.

Візитка нашого навчального закладу:

SUMMER CAMPS 2015

 

 

 

 

 

 

 

КЗ « Загальноосвітня спеціалізована школа інтернатного типу ІІ-ІІІ ст.

«Січовий колегіум»» ЗОР

Звіт про проведення літнього мовного табору 2015

Місце проведення

м. Одеса, ДОЦ «Молода гвардія»

Дата проведення   

17.07 – 08.07. 2015

Кількість учнів 18

Класи 8, 9, 10

Матеріали

Проекти «Healthy Living» та  «Young and Talented», розроблені методистами центру Pearson – Dinternal

Вчитель Гутарук Н.В.

http://vk.com/club95563459

 

 

 

 

 

 

 

 

     В процесі роботи мовного табору були використані методичні рекомедації видавництва Pearson – Dinternal. Перед початком роботи для кожної дитини були приготовані папки, які містили основні тренувальні завдання та тексти. Всі аудіододатки до текстових завдань були завантажені на сторінці групи Вконтакті. Кожен учень оформлював свою папку на свій смак у перший день роботи.

     Оскільки група була дуже багаторівнева, було вирішено розпочати із проекту для 6-7 класів, потім продовжити проектом для 8-9 кл. Учні працювали три тижні, з понеділка по п’ятницю, по три години. Місце проведення залежало від теми заняття та видів діяльності. Більшість занять було проведено на т.з. «зеленому майданчику», оскільки якість занять значно підвищувалася, коли учні були на свіжому повітрі. Роботу над медіа-проектами учні здійснювли або в кабінеті інформатики школи в Молодій Гвардії, або гуляючи містом, в зонах вільного доступу до wi-fi точок.

    Звичні класні види роботи були замінені на роботу в парах, групах із багаточисельними змінами. Навіть в самий перший день при знайомстві коли була використана вправа «Піцца», учні вже знайшли однодумців та приятелів, тож атмосфера склалася вельми комфортна навіть для тих, хто був не дуже впевнений у своїх силах.

    Опора на сторіночку із «Functional Language» на першому занятті дуже багатьом надала впевненості та спонукала до говоріння та активної участі. Також великий вплив мала вправа, розроблена методистами IATEFL (С.Дроботенко та Т. Декшною), спрямована на розстановку пріоритетів та правильних дефініцій, а саме: чим відрізняється «команда» від «групи», а також міні-тренінг «Communication Barriers».

Це було важливо, оскільки попереду в учнів була робота над певним «спільним продуктом» та правильне делегування обов’язків значно сприяло б ситуації успіху.

     У якості першого серйозного тренувального групового завдання, в другий день роботи, учням було запропоновано прийняти участь в квесті, разом іншими відпочиваючими у таборі (оскільки загін  був сформований не тільки  із наших дітей). Участь у квесті давала можливісь познайомитися та здружитися із іншими учасниками, застосувати аналітичні здібності та креативність, оскільки об’єкти загадані у грі були дуже доступні, наприклад: мило, груша, повітряний змій, медичний ізолятор, корпус, тощо. Але для того, щоб визначити їх, учасники повинні були застосувати т.з. «ускладнений пошук». Цікаво те, що команда, яка працювала без допомоги дорослих, виконала всі завдання абсолютно вірно, ще й першими, тож, у якості додаткового бонусу, за сюжетом квесту, після розгадки таємниць, адміністрація табору дозволила дітям додатковий виїзд в місто в Квест-рум «Ловушка» http://www.lovushka.in.ua. Сюжет квесту проведенного в таборі, відповіді,  завдання та фотографії учасників було відображено на сторінці групи  https://vk.com/club95563459,(та див. в папці «Квест»,) що давало змогу батькам, дітям та всім бажаючим щоденно бачити результати роботи групи.

     Адміністрація табору «Зоряний» також підтримала ідею створення профільного мовного загону, забеспечивши гнучкий графік роботи та можливість використовувати ресурси табору (зокрема гуртки, де діти могли створювати гіпсові мініатюри, прикраси, вироби з квілінгу, орігамі та представляти їх в контексті підтвердження головної тези проекту, що всі є незалежно від віку «молоді та талановиті».

 

      Якщо вести мову про «продукти» проекту, то їх можна розділити на дві категорії:

  1. поробки (див. фото)

  2. медіапродукти:

    • відео процесу підготовки,

    •  інтерв’ю:  - з народним артистом України О. Марцинківським,

                                  - із заслуженим хореографом А. Рубіною,                          

(текст та запитання доступні на сторінці групи   https://vk.com/club95563459), для яких діти опрацювали матеріали в мережі Інтернет, придумали запитання, провели розмову, переклали все на англ мову для місцевої газети в таборі та для шкільної газети «Джалапіта»,

  • екскурсії: по  м.Одеса, по музею авіації,  по музею історії створення ДОЦ «Молода гвардія» англійською мовою, які вони презентували іншим відпочиваючим.

(інформацію знайшли та опрацювали за допомогою вожатих та керівників    музею)

  • Флешмоб «We are Young» на Потьомкінських сходах,

  • Буклет присвячений «еко» закладам міста Одеса,

  • Скрайбінг-презентацію нової лексики по темі проекту «Young and Talented»

  • Презентація – звіт по роботі над проектами, використовуючи такий  Google сервіс як « Хронологічна стрічка»,

  • Інтерактивна газета  з використанням сервісу Wiki Wall,

  • Інтерактивний фотоальбом  з використанням сервісу Picassa

  • Інтерактивна карта прогулянок та екскурсій Одесою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Медіа-продуктів більше, тому що перед початком діяльнісного етапу ми опрацювали текст із «Culture Choices For Ukraine» про «Digital Natives: the Net Generation» та разом прийшли до спільної думки, що в контексті задіяння міжпредметних звя’зків та з перспективою вибору майбутніх професій, які нереальні без використання цифрових технологій, більш корисною буде саме така діяльність. Згодом учні отримали перелік сервісів, які вони могли задіяти для представлення результатів, які були вивчені ними протягом навчального року на «Медіакультурі» та «Інформаційних технологіях» та розподілившись на міні-групи почали працювати. Вони самостійно встановлювали часові межі виконання, єдиним правилом було: якщо ви залучаєте всіх (наприклад відео-екскурсія) допоможіть, перевірте, попередьте, проконтролюйте тих, хто не зовсім впевнений у своїх силах. Дане делегування можна вважати вельми успішним, адже учні на практиці, в різних умовах змогли виявити свої лідерські якості. Найбільш активними виявили себе: Федорова А., Рекун Д., Васильева К., Степаненко Н., Бардачова Д. ( учні 10 та 8 класів).

     Головною відмінністю даних занять від шкільних уроків є висока концентрація роботи в різних групах та швидка зміна кількості учасників груп. Роль вчителя в даній ситуації – латентна, адже основна функція – спонукати дітей до спонтанного мовлення та максимально наблизити діалог, полілог  до реальних життєвих ситуацій. Ігрова атмосфера знімала страх допущення помилок, хоча вони не залишалися без уваги: старші учні, занотовували, і по завершенню денної сесії влаштовували міні-аукціон. Учасники, які «розпізнавали» та виправляли свої помилки отримували право замовити додаткові пісні на вечірній дискотеці: адже вони почули, зрозуміли, проаналізували, тож і мали право «потішити» свій слух улюбленими піснями.

   Учні заповнювали, порівнювали, мали змогу прислухатися до себе та побачити себе зі сторони, з метою успішної співпраці в групі та уникнення ситуацій психологічного дискомфорту при спілкуванні. Також в контексті зовнішнього прояву різної поведінки учнів, виникла потреба обговорити такі поняття, як: «given identity», «chosen identity», «core identity» та способи корекції. В контексті продовження позитивного настрою, учасники створювали «Self – motto», та «Personal Development Plan», оскільки стан «Young and Talented»  потребує також плану розвитку, а не просто констатації власної талановитості.

     У якості т.з. «зворотнього зв’язку» після проведення кожного заняття учні по черзі заповнювали «Reflection Card» в якій лаконічно та чітко, орієнтуючись на питання підказок занотовували, що було зроблено, які види роботи застосовувалися при цьому, яка лексика опрацьована, які види роботи команда успішно реалізувала, де учасники могли спрацювати краще. Варто зазначити, що дана рефлексія також спонукала учнів замислитися щодо функціональної мети певних завдань. Наприклад, вправа із написання 5 фактів про себе дає можливість:

- провести аналіз своїх сильних сторін, які хотілося б презентувати іншим,

- потренувати навички письма,

- наблизити себе до категорії «quick thinker» оскільки вони були обмежені в часі,

- граючись та перекидаючи кульки із листочків – тренування уважності, реакції та швидкості, тому що ті діти, які не ловили «кульки» виконували певні «фанти».     

  Проаналізувавши таким чином, що ми робили, учасники навчилися поступово розуміти для чого вони виконують певні завдання,  та ставилися більш свідомо саме до якісного відпрацювання певних мовленнєвих завдань. Таку рефлексію ми проводили після кожного заняття. Час нам дозволяв це зробити, і якщо виокремити дану процедуру в їєрархії завдань з точки зору значимості, я відвела б їй одне із чільних місць, адже це один із способів природно, без зовнішнього нав’язування сприяти мотивації учнів до активного, свідомого вивчення та використання мови.

    В цілому, якщо повертатися до поставленої мети, можна стверджувати, що проведення даного мовного табору дійсно сприяло урізноманітненню занять з мови, активізації лексичного матеріалу в ігровій формі та підвищенню мотивації учнів спілкуватися іноземною мовою в позакласних обставинах. Нетрадиційні види роботи, зокрема квести, в контексті мовного табору є продуктивним, адже таким чином ми робимо акцент на здоров’язберігаючі технології та формуємо т.з. уміння та навички «ХХІ» століття, залучаючі міжпредметні зв’язки та ускладений пошук інформації.

 

 

Використані джерела інформації

 

1. mon.gov.ua/activity/litni-movni-tabori - Нормативні документи про проведення мовного табору

2. http://www.pearson.com.ua/--202.html - Матеріали проекту

3. http://moloda-gvardiya.com.ua - Офіційний сайт табору

4. https://ru.wikipedia.org/wiki/Одесса - Для екскурсій по Одесі

5. http://dumskaya.net/news/muzei-molodoj-gvardii-tut-est-maket-stancii-mir--036650/ - Для екскурсії по музею авіації в ДОЦ «Молода Гвардія»

6. http://portofr.odessa.ua/index.php?art_num=art019&year=2011&nnumb=35 - Для екскурсії по табору

7. http://www.osvitaua.com/topics/public/newspapers/eng - Мовленнєві вправи та розминки

8. https://picasa.google.com/ - Сервіси 2.0 для створення медіа продуктів:

  • газета

  • скрайбінг-презентація

  • стрічка часу

  • інтерактивна карта

  • фотоальбом

9. https://wikiwall.ru/

10. www.powtoon.com

11. itteachers.jimdo.com/

12. https://storymap.knightlab.com

13.https://vk.com/club95563459 - Платформа для розміщення всіх матеріалів

bottom of page